
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.
Alev Sönmez
1986 yılında Gebze’de doğdum. Şimdiki durumda İstanbul’da yaşamaktayım. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ezine MYO ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. Özel ve Kamu kuruluşlarında çalışmış olup halen bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım. Öykülerim; Kiltablet öykü, Oggito.com, Notos dergisi ve Trendeki Yabancı aplikasyonunun Yolcu Özel, Haziran sayısında yayımlanmıştır.
Arif Tan
1987 yılında Antalya’da doğdum. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Üniversite yıllarımda başta Sigma olmak üzere çeşitli dergilerde editörlük ve yazarlık yaptım. Daha sonraki yıllarda Marmara Üniversitesi’nde MBA yüksek lisansımı tamamladım. Şuan mühendislik yaptığım İstanbul’da aynı zamanda çeşitli sektör ve kültür-sanat dergilerinde yazarlık yapıyorum. Bir taraftan da hali hazırda ekonomi doktorama devam ederken diğer yandan da öykü çalışmalarımı yürütüyorum.
Ayşe Adres
İstanbul doğumlu. Halkla İlişkiler okudu. Başka alanlarda okumaya hâlâ devam ediyor. Bankacılık ve Halkla İlişkiler sektörlerinde çalıştı. Yazma serüvenine çoğunlukta olduğu gibi çocuk yaşlarda değil, kendini bulduğu kırklı yaşlarda başladı. Bu sancılı sürecin kendisine haz kadar acı verdiğini de düşünüyor. Öyle ki bu duyum arasında gidip gelmekten istediği kadar mahsul veremiyor:) Açık Radyo ve Can Yayınları işbirliğiyle hazırlanan "Türkiye Hikayelerini Anlatıyor" kitabında, Trendeki Yabancı ve Oggito.com'da hikâyeleri yayınlandı.
Bahadır Eren
1985 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun. Ama uzun süredir bol bol okumak ve zaman zaman yazmakla meşgul. Hayatını idame ettirmek için hali hazırda çalışmakta ve kendisine kalan zamanda da okuyup yazmakla meşgul bir kişi.
Başak Altuğ
1975 doğumluyum. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezunum. Çok uzun zamandır yazıyorum, yazdıkça da dönüşüyorum. Yazdıklarım, genellikle kısa öyküler ya da denemeler. Çekmecede sakladığım öykülerimi 2018 senesinde kendi açtığım bir internet sitesi üzerinden yayımlamaya başladım. Yetinmeyip, çeşitli edebiyat dergilerine de gönderdim. “Dinozor”, bana başka okurlara da ulaşma fırsatı tanıyanlardan; kendilerine minnettarım.
Birsen Yalçın
1977 yılında İstanbul'da doğdum. Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünde okudum. Çocuklarımla ilgilenmek ve kendime zaman ayırabilmek istediğim için Sigortacılık sektöründe devam ettirdiğim çalışma hayatıma ara verdim. Bu süreçte araya pandemi girip evlerde kalınca kağıt ve kalemle daha fazla arkadaş olup üretmeye sürecine başladım.
Dilek Çıngı
Bazen bir hayal, bazen bir görüntü, bazen bir rüya, bazen bir keşke, bazen çocukluğumuzdan bir ses, bazen farklı olsaydı nasıl olurdu sorusuna aradığımız yanıt… Bunların her biri ayrı bir hikayenin esin kaynağı… Dilek Çıngı, İstanbul’da yaşıyor ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak çalışıyor. Yazdığı 6 ciltlik Piri’nin Maceraları Serisi Kare Yayınevi tarafından yayınlandı. A Hacivat & Karagöz Adventure, A Mediterranean Monk Seal-Almond, A Frog Adventure, The Tortoises and The Man, The Adventurer Duck Series (5 Books), The Black Train, Vitae Cyclum, The Monkey’s Way Amazon Kindle Direct Publishing’de. Hikayelerin ortaya çıkması, resimlendirilmesi, kitaba dönüşüm süreci ise bir mürekkep damlasının serüveni ile birlikte bibliothecamundi.com da.
Dinozor Belge
Edebiyat Dergileri arşivlerinden bulunup, sizlerle paylaşılan makaleler.
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.
Esra
Çankırı’da doğdum. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimimi Ankara’da tamamladım. Ankara’yı terk ederek bir süre Fethiye’de yaşadım, şimdi Antalya’dayım. Söylesem inanmayacağınız bir meslek icra ediyorum, hatta bazen keyif de alıyorum. Fotoğraf çekmeyi çok sevmekle birlikte, fotoğrafımın çekilmesinden pek haz almıyorum. Ruh sağlığım hakkındaki şüpheleri pekiştirmek için yazıyorum.
Fatoş Asya Akbay
Anasınıfı öğretmeni. İstanbul’da yaşıyor. Şiirleri:Varlık, Şiirden, Akatalpa, Edebiyat Nöbeti, Şehir, Babylon dergilerinde yayımlandı.
Gökhan Arslan
1979 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema bölümünü bitirdi. İlk şiiri 1995 yılında Minerva dergisinde yayımlandı. 90'lı yılların sonunda İzmir'de Kılavuz Karga isimli bir fanzin çıkardı. İstanbul'da 12 sayı yayımlanan Yeniyazı dergisinin yayın kurulunda yer aldı ve Didim'de Güven Pamukçu tarafından çıkarılan Akköy dergisinde editörlük yaptı. Halen Çağla Çinili ve Tunca Çaylant'la birlikte Ecinniler kültür edebiyat dergisini çıkarmaktadır. İlk şiir kitabı Yaraya Tutulan Ayna (2010 Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü, Mayıs Yayınları) 2010 yılında, ikinci şiir kitabı Babam Beni Niye Öldürdü (Yeniyazı yayınları) 2011 yılında, üçüncü şiir kitabı Güzel Hastalık (İkaros Yayınları) 2013 yılında ve son şiir kitabı olan Bozuk Oda (Yitik Ülke Yayınları) 2017 yılında yayımlanmıştır.
Gonca Atalay
1986 yılında Yozgat’ta doğdum, 1990 yılından beri Ankara’da yaşıyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler okudum. Çalışma hayatıma ikiz kızlarımdan sonra kısa bir mola verdim. İlkokul sıralarında başladığım yazma ve okuma çalışmalarım kızlarımdan kalan zamanlarımda halen devam ediyor. 2018 yılında UMAG’da yazma üzerine verilen seminerlere katılarak Gürsel KORAT, Mehmet EROĞLU, Çiğdem ÜLKER gibi isimlerle çalışma imkanı buldum. Öykülerimden bazıları Ada, Edebiyatist gibi dergilerde yayımlandı. Edebiyatın yanı sıra uzun süredir fotoğrafçılık ile de ilgileniyorum. Çeşitli karma sergilerde fotoğraflarım sergilendi.
Hacer Aktas
Hacer Aktaş Doğu Karadenizli, 1994 Trabzon Sürmene doğumlu. İlk ve orta okulu, liseyi doğdu şehirde okudu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamladı. Galatasaray Üniversitesi İlköğretim okulunda stajyer ve Türk Eğitim Derneği Trabzon kolejinde zümre başkanı olarak öğretmenlik yaptı. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nda gönüllü. Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nda eğitimci. Edebiyatla çok ilgili. Sanatın her türlüsünü çok seviyor. Posta sanatına özel bir ilgisi var. Posta Sanatı çalışmaları uluslararası sergilerde yer alıyor. Hayatından kültür, sanat, müzik ve dans hiç eksik olmasın istiyor. Din kültürü, değerler eğitimi, sanat, iletişim, sosyoloji, psikoloji, sağlık, pazarlama, yaşam koçluğu, tiyatro-oyunculuk gibi bir çok farklı alanda çeşitli üniversite ve enstitüler bünyesinde eğitimler aldı. Uzun zamandır öykü, deneme, makale, söyleşi vb pek çok farklı türde yazıyor. Yazıları çeşitli dergilerde yayınlanıyor. Kimi zaman da modern zamanlardan kaçıp kadim masalları ve hikâyeleri anlatmak için anlatıcı hırkasını giyiyor sırtına. Bazen perili olduğu rivayet edilen eski bir köşkte bazen bir ceviz ağacının altında kimi zamansa nasipte neresi varsa orada hikâyeler anlatıyor. İstanbul'da yaşıyor. Bir reklam ve danışmanlık ajansı şirketinde çalışıyor.
İrem Uzunhasanoğlu
İrem Uzunhasanoğlu, 1983 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Amerikan Filolojisi okudu, Cambridge Üniversitesi’nde Uluslararası Öğretmenlik eğitimi aldı, New York Üniversitesi’nde Eğitim Yüksek Lisans’ını tamamladı. On sene boyunca Işık Lisesi ve Robert Kolej’de İngiliz Edebiyatı dersleri verdi. İlk romanı Gitme, Gül Yanakların Solar’da (2015) Türkiye Yunanistan nüfus mübadelesini ve göçü anlattı. Yazı yazmak isteyenler için, yaratıcılığı ve eleştirel düşünceyi destekleyen 365, Her Güne Bir Yazı (2016) isimli bir kitap derledi. İkinci romanı Ufkun Öte Yanı 2018 senesinde yayımlandı. Spencer Holst, Neil Muhherjee, Virginia Woolf ve William Shakespeare’in eserlerini Türkçeye çevirdi. Çevirmenliğin yanı sıra çeşitli edebiyat dergileri ve gazetelerde yazılar kaleme almakta ve roman yazmaya devam etmektedir.
Kemal Altunboğa
Okul öncesi öğretmeni. Çocuk hakları, resimli çocuk kitapları ve oyun üzerine çalışıyor. Oyun Her Yerde adlı grupta ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Çocuk Komisyonu'nda gönüllü çalışıyor.
Levent Karataş
1972 doğumlu şair. 1992 yılında Düşüyorum Galileo adlı ilk şiir kitabı yayınlandı. Daha sonra sırasıyla Masal, Bir Doğu Uykusu, Güzel Cumartesi, Piyano Fabrikaları, Bir Dünyalı-nın Mesafesi, Son Görüş, Ona Yaşadığımı Söyle adlı şiir kitaplarını yayınlandı. Deneme Yayını adlı söyleşilerden oluşan bir kitabı da bulunan şairin, şiir ve yazıları Varlık, Adam Sanat, Hürriyet Gösteri, Kitap-lık, Sombahar, Yasakmeyve, Akatalpa, Sincan İstasyonu, Edebiyat Nöbeti, Ecinniler, Virüs, Şiir-lik, Şiir Atı, Şiir Oku, İblis, Şairin Atölyesi, Yeni Yüzyıl, Cumhuriyet, Cumhuriyet Kitap gibi dergi ve gazetelerde çıktı. Şair İstanbul’da yaşıyor.
Leyla Gültekin Çoruh
1985 yılında Ankara'da doğdu. 2007 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir kamu kurumunda yedi yıl çalıştıktan sonra görevinden istifa etti. Şiirleri Kalem Edebiyat ve Sanat Dergisi'nde ve Barolar Birliği Hukukçu Şairler Seçkisi'nde yayınlandı. "Kafesli Kuş Sesi", "Çöle Akan Nehir" ve "Gayya" isimli üç şiir kitabı bulunuyor. Seslerin, sözcüklerin ve renklerin izini sürerek hâlâ kendini bulmaya çalışıyor.
Mehveş Demirer
1994 yılında doğdu ve Izmir'de büyüdü. Lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Ilişkiler anadalında bitirdikten sonra yüksek lisansını Bologna Üniversitesi’nde Insan Hakları ve Uluslararası Işbirliği bölümünde tamamladı. “Sanatonline” güncel kültür-sanat sitesinde 2016 yılı boyunca editörlük, daha sonra da “Artfulliving” güncel kültür-sanat sitesinde 2017 yılı boyunca yazarlık yaptı. Kitap incelemeleri, kitap ve film listeleri, edebi ve sanatsal kişiler üzerine yazı çalışmaları gibi faaliyetler yürüttü. Çeşitli etkinliklere,sergi açılışlarına ve Uluslararası İstanbul Edebiyat Festivali’ne görevli basın temsilcisi olarak katıldı, röportajlar yaptı ve yayımladı. Şiirleri Eliz Edebiyat, Lacivert Şiir ve Öykü Dergisi, Babylon, Şiiri Özlüyorum, Artemis, Ecinniler ve Sözcükler gibi dergilerde; Ümit Yaşar Oğuzcan’ın “İki Kişiye Bir Dünya” adlı şiiri üzerine yaptığı tahlil çalışması ise PEN International tarafından desteklenen Genç Yazarlar Birliği Platformu İlkyaz’da yayımlandı. İtalya’nın önde gelen web dergilerinden biri olan Poesia del nostro tempo adlı edebiyat-kültür-sanat sitesindeki çeviri çalışmalarına devam ediyor. Son olarak 2020 Ali Rıza Ertan Şiir Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı.
Müjde Alganer
Ankara'da doğdu ve büyüdü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Kaynakları Yüksek Lisans bölümüne devam etti. Farklı bankaların, fabrikaların ve danışmanlık şirketlerinin insan kaynakları bölümlerinde çalıştı. Beyin avcılığı yaptı. İlk romanı, "Yedilemma" Sistem Yayınlarına bağlı Galata tarafından 2010 senesinde, "Var Olmak Yasaktır" adlı romanı ve "Ruj" isimli hikâye kitabı Goa Yayıncılık tarafından 2016 yılında ve üçüncü romanı "Ziziro" Artemis - Alfa tarafından 2019'da yayımlandı.
Mustafa Enes Ardıç
Mustafa Enes Ardıç, 1991 yılının Mart ayında Çorum, Alaca'da doğdu. Eğitim hayatı Ankara'da başladı ve yine burada tamamlandı. İşletme alanında lisans eğitimi adlı ve daha sonra Adalet bölümü ön lisansı tamamladı. Bazı dergilerde öykü ve denemeleri yayımlandı. "Kırmızı Salon" isimli romanı 2020 yılında raflardaki yerini aldı. Halen Ankara'da yaşamaktadır.
Petek Sinem Dulun
1984, Ankara doğumlu. Anadolu Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yönetimi ve İşletme okudu. Halen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde öğrenimini sürdürüyor. Şiir, söyleşi, öykü ve inceleme yazılarıyla Varlık, Kitap-lık, Kök Şiir, Cin Ayşe, Ecinniler, Buzdokuz gibi dergi ve fanzinlerde yer aldı. Kurucuları arasında yer aldığı Öykülem dergisinin yayın kurulunda 1 yıl görev aldı. Fahriye Abla’dan Çanakkaleli Melahat’e Modern Türk Şiirinde Kadın İmgesi adlı ortak kitaba Ümit Yaşar Oğuzcan yazısıyla katkıda bulundu. Şakacı Kuşlar Sokağı adında bir çocuk kitabı bulunmaktadır. Ara Kat Sesleri adlı dosyasıyla 2019 Altın Defne Genç Şiir ödülünü aldı.
Ramazan Parladar
Kayseri'de dünyaya geldi. Çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 2011 yılında Yeniyazı Yayınları'ndan çıkardığı Geleceğe Dair Anektodlar isimli bir şiir kitabı var. Parladar'ın şiir kitabının dışında önemli edebiyat dergilerinde şiirleri ve yazıları yayımlanır. 2009 yılında çıkmaya başlayan yeniyazı adlı derginin yayın kadrosunda yer alan önemli isimlerinden biridir. Dergiye söyleşileri, yazıları ve şiirleri ile katkı sağlar. Bunun haricinde Varlık, Kök Şiir, Ke, Yıldız Tozu, Aksi Sanat, Roman Kahramanları, Natama, Gazete Duvar gibi çok sayıda dergi ve gazetede şiir, yazı ve söyleşileri yayımlandı. Karangu adlı şiir fanzinini yayımlamaya devam ediyor.
Serhat Can Alkan
1987 yılında Eskişehir'de doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü bitirdim. Daha sonraki yıllarda ise Galatasaray Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği dalında yüksek lisansımı tamamladım. İstanbul'da "Siber Güvenlik" alanında mühendis olarak çalışmaktayım. Bateri çalmak ve vaktimden bolca zaman artırarak -özellikle tarihi hususlarda- metin incelemeleri yapmak öncelikli hobilerim arasında yer almaktadır.
Şerif Tuğrul Kunt
‘82 Yılında Eskişehir’de doğdu. 2007 yılında Veteriner Hekim Olarak Mezun oldu. Halen İzmir’de özel bir klinikte Veteriner Ortopedi Uzmanı ve Ege Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmaktadır. İlk gençlik yıllarından itibaren şiir ve edebiyatla amatör olarak uğraştı. 2006 yılında ilk kez bir şiiri Varlık Dergisi’nde yayımlandı. Yazım aşamasında bir romanı mevcut. Öte yandan fotoğraf çekmeyi de sever. Bu hayatta çıraktır, çırak olarak kalmak ve dünyayı “iyi bir çırak” olarak terk etmek ister.