Makale

Ruhi Su’nun kitaplarında yayımlanmayan şiirleri

Bugün 20 Eylül. Ruhi Su’nun aramızdan ayrılışının 35. yıldönümü. Elbette ki Ruhi Su üzerine bugüne birçok şey yazıldı, çizildi ve söylendi. Hepiniz, onun hayatı ve eserleri ve müziği hakkında daha önce birçok şey okumuşsunuzdur. Bu yazım vesilesiyle Ruhi Su’yu saygıyla anarken, yazımın konusunun çok farklı olduğunu belirtmek isterim.

Dijitalleşmenin artmasıyla son yıllarda birçok eski dergi ve tefrika dijitalleştirilerek edebiyatseverlerin kullanımına açıldı. Bu ilerici gelişme sayesinde tanıdığımız ve bildiğimiz birçok ismin bugüne kadar ortaya çıkmayan eserleriyle karşılaştık. Son yıllarda benim dikkatimi çeken buluntular; Turgut Uyar’ın ve Nazım Hikmet’in şiirleri ile Tomris Uyar’ın kitaplarında yayımlanmayan öyküleri oldu.

Birçok şair, yazar ve araştırmacı dostumuz bu arşivleri tarayarak çok önemli buluntuları bizlerle paylaştılar. Bu yazıyla beraber o önemli ve güzel buluntulardan birini daha sizlere müjdelemenin heyecanını yaşıyorum.

Bildiğiniz gibi Ruhi Su’nun eserleri Ezgili Yürek adı ile önce Adam Yayınları tarafından ardından da Everest Yayınları tarafından basıldı. Kitapta Ruhi Su’nun şiirleri, yazıları ve konuşmalarının yanı sıra birçok şairimizin Ruhi Su’nun ardından yazdıkları da mevcut.

Her iki kitabın ilk bölümünde Ruhi Su’nun şiirlerine yer verilmiş. Kitapta yer verilen ilk şiir, Ninni isimli şiiri sanatçının. Bu şiir 15 Haziran 1940 tarihinde çıkan Varlık Dergisi’nin 167. sayısının 18. sayfasında yayımlanmış. Aynı dergide Ruhi Su’ya ait 3 şiir daha var. Ama ne yazık ki bu şiirlere sanatçının kitabında yer verilmemiş.

Varlık Dergisi Kapağı – 15 Haziran 1940

Değerli sanatçının ölüm yıldönümü vesilesiyle oldukça önemli olduğunu düşündüğüm bu üç şiiri siz edebiyatseverlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.

TOMURCUK

Bir gün yavaşça

Bir gün görünür

Peteklerimden ey!

Süzülür bahar…

Bir gün görünür

Bir gün yavaşça

Yağmur sularından.

Gün ışığından…

DENİZ

Balıkçı! Balıkçı!

Bir deniş* şiiri yazıyorum

Bana ağından biraz verirmisin?

Biraz balık pulu.

Biraz tuzlu su.

Azacık da kum.

Mısra yapacağım…

SAYILAR

Sayılar vardır, fal tutulur!

Sayılar vardır insanlarda

Hatırlanır, unutulur!

                Daha başka sayılar vardır…

Sayılar vardır, öldürür!

Sayılar sihirlidir

Ağlatır, ve güldürür!

                Daha başka sayılar vardır…

Sayılar vardır, zincirde!

Sayılar da vardır, hür!

Sayılar vardır insanlarda

Küçüldükçe büyür!

                Daha başka sayılar vardır…

Şiirlerin bulunduğu sayfa

Yazar
Bahadır Eren
1985 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun. Ama uzun süredir bol bol okumak ve zaman zaman yazmakla meşgul. Hayatını idame ettirmek için hali hazırda çalışmakta ve kendisine kalan zamanda da okuyup yazmakla meşgul bir kişi.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın