Haber

27.İstanbul Caz Festivali Çevrimiçi Konserleri başlıyor

İstanbul Caz Festivali Konserleri, 3 Ekim’den itibaren festivalin çevrimiçi platformunda erişime açılacak. İstanbul’un sevilen açık hava mekanlarında gerçekleşen konserlerin kayıtları 3 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında tüm dünyadan müzikseverler tarafından ulaşılabilecek.

online.iksv.org/caz adresinden yayınlanacak olan konserler, bilet satın alınan izleyiciler tarafından, 7 gün boyunca görüntülenebilecek. Çevrimiçi konserler kapsamında tekil konserlerin bilet fiyatları 20₺ olurken, konserlerin tamamına 125₺’ye kombine bilet satın alınabilinecek.

Online olarak yayınlanacak konserler

Selen Gülün Quintet feat. Sibel Köse & Ece Göksu

Cazın yıldız takımı Selen Gülün Quintet feat. Sibel Köse & Ece Göksu, Swissotel The Bosphorus sahnesinde.
Selen Gülün: Synth, piyano, vokal
Sibel Köse: Vokal
Ece Göksu: Vokal
Barış Doğukan Yazıcı: Trompet
Serhan Erkol: Saksafon
Kağan Yıldız: Kontrbas
Ferit Odman: Davul

Türkiye’nin en beğenilen caz müzisyenlerinden oluşan bir ekip, hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirecek yeşillikler içindeki bu konserde bir arada. Besteleriyle dünyaya açılan piyanist Selen Gülün’ün öncülüğündeki beşlinin her biri kendi alanında yıldız. Grupta Barış Doğukan Yazıcı, Serhan Erkol, Kağan Yıldız ve Ferit Odman yer alıyor. Üstelik ekibe sahnede iki önemli isim daha eşlik ediyor; ülkemizin en önemli caz vokallerinden Sibel Köse ve Ece Göksu. Böylece ortaya yerli cazın all-star takımı çıkıyor! Cazseverleri birbirlerine yaklaştıran bu konser, iki yıl önceki Nesiller Boyu Türkiye Cazı gecesini gelenekselleştirmeye doğru atılan bir adım olma özelliğini de taşıyor.

2 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Kardeş Türküler ve Konuklar Tuluğ Tırpan & Elina Duni

Kardeş Türküler ve Tuluğ Tırpan & Elina Duni, buraların şarkılarıyla İstanbul Açık Hava Gösteri Merkezi Kuruçeşme’de.

Kardeş Türküler
Ayhan Akkaya: Bas gitar, kontrbas
Boran Mert: Bağlama, lavta
Burak Dursun: Trompet, trombon, ney
Burcu Yankın: Vokal, perküsyon
Diler Özer: Vokal, perküsyon
Enzo İkah Labyrinthe: Vokal
Fehmiye Çelik: Vokal
Feryal Öney: Vokal
Metehan Dada: Keman
Onur Çalışkan: Klarnet, saksafon
Selda Öztürk: Vokal, perküsyon
Vedat Yıldırım: Vokal, perküsyon

Konuklar
Elina Duni: Vokal
Tuluğ Tırpan: Piyano, tuşlu çalgılar

Andalusia Trio
Eyüpcan Açıkpazu, Ney
Hazem Hammadie: Kanun
Usama Badawi: Ud
Ward Mograbi: Vokal, tef

Kardeş Türküler, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nün bir konser çalışması olarak 1993’te başladı. 27 yıldır Balkanlardan Mezopotamya’ya bu toprakların özgün ezgileri ve danslarını aslını kaybetmeden yaşatıyorlar. Yüzlerce yıllık hikâyeleri, yirmi yedi senedir İstanbul’dan Avustralya’ya, Fas’tan Avrupa’ya dünyanın her köşesine taşıyorlar. İsmiyle müsemma Kardeş Türküler, tüm zenginliklerden beslenen müziği ve kendi tanımıyla “çokkültürlü bir coğrafyada kardeşlik içinde bir arada yaşama umudu”yla festivalin konukları arasında. Gruba orijinal müzikal projelerin mimarı Tuluğ Tırpan, Arnavut besteci ve şarkıcı Elina Duni cazı yerel motifleriyle bezedikleri müzikleriyle eşlik ediyor. Geceyi Andalusia Trio’nun oryantal ezgileri başlatıyor. Kutuplaşmaların ve önyargıların ortadan kalktığı, müzikle kardeşlik köprülerinin kurulduğu bu yazdan kalma konseri izlerken farklı dillerde olsa da hepsi tanıdık şarkılarla kalbiniz ısınacak, geriye ömür boyu unutamayacağınız anılar kalacak.

10 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Jülide Özçelik // Bilge Günaydın Quartet “Daydreams”

Jülide Özçelik’in Anadolu hikâyeleri ve Bilge Günaydın Quintet’in caz melodileri Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yankılanıyor.

Jülide Özçelik
Ercüment Orkut: Piyano
Kağan Yıldız: Kontrbas
Ediz Hafızoğlu: Davul
Barış Doğukan Yazıcı: Trompet

Bilge Günaydın Quintet “Daydreams”
Bilge Günaydın: Piyano, tuşlu çalgılar
Tamer Temel: Tenor ve soprano saksafon
Apostolos Sideris: Kontrbas
Berke Özgümüş: Davul

Büyüdüğü toprakların müziğinden kopmayan ama bu melodileri evrensel standartlarda sunan müzisyen Jülide Özçelik, “insanların huzur bulacağı, sakinleşeceği bir yer” olarak anlattığı Nefes albümüyle sahnede. Türküleri kendi yorumuyla seslendiren Özçelik’e yerli caz müzik sahnesinin sevilen isimleri Ediz Hafızoğlu, Kağan Yıldız, Ercüment Orkut, Barış Doğukan Yazıcı enstrümanlarıyla eşlik ediyor. Gecenin bir diğer konuğuysa kendi beste ve aranjmanlarıyla müzikseverlere renkli yolculuklar sunan piyanist Bilge Günaydın. Piyanist, ilk albümü Daydreams’in şerefine verdiği konserde dinleyicilere hayatın tempolu akışından bir nebze uzaklaştırıyor, melodiler yoluyla öznel dünyasının kapılarını açıyor.

15 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Islandman // Tuğçe Şenoğul // Guguou (Vitrin Geceleri)

Feriye’den elektronik sesler yükseliyor.

Islandman
Eralp Güven
Erdem Baser
Tolga Böyük

Tuğçe Şenoğul
Görkem Karabudak: Bas gitar
Yağız Nevzat İpek:Davul
Zafer Şernikli: Synth

Guguou
Güneş Terkol: Klavye, vokal
Güçlü Öztekin: Bas gitar, vokal
Oğuz Erdin: Davul
Bora Çeliker: Gitar

Festivalin bu yılki son Vitrin Gecesi, yerli elektronik tınılara adandı. Feriye’nin sırtını Boğaz’a yaslayan sahnesi Guguou, Tuğçe Şenoğul ve Islandman’e emanet. 2017’de Güneş Terkol’un São Paulo Bienali’ne davet edilmesiyle müzik hayatına başlayan Guguou, popüler sesleri elektronik tonlarla zenginleştiriyor. Müzikal kariyerine karanlık synth’lerin başrolde olduğu Seni Görmem İmkânsız ve Kahinar gruplarıyla başlayan Tuğçe Şenoğul, gecenin bir diğer konuğu. Yer aldığı gruplardan miras kalan karanlık melodileri özgün şarkı sözleri ve güçlü vokaliyle birleştiren müzisyen, kariyerine solo devam ediyor; geceye son albümü Gölgelerine’den şarkıları da getiriyor. Gecenin kapanışını müzisyen ve prodüktör Tolga Böyük’ün bağımsız müzik projesi Islandman yapıyor. Dans müziği konusunda yeteneklerini kanıtlayan ve ilk teklileri Ağıt’la dünyaya açılan topluluk, şamanik tınıları elektronik müzikle buluşturuyor.

9 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Can Güngör

Kent ozanı Can Güngör, müzikal hikâyeleriyle Swissotel The Bosphorus sahnesinde.

Can Güngör
Can Güngör: Elektrik, akustik gitar, vokal
Burak Irmak: Tuşlular
Alican İpek: Tuşlular, geri vokal
Can Aydınoğlu: Elektrik gitar, geri vokal
Ozan Kısaparmak: Bas gitar
Mehmet Ali Şimayli: Davul
Ezgi Daloğlu: Saksafon, geri vokal

Kendi yazdığı şarkılar ve birçok sanatçı için yaptığı düzenlemelerle dikkat çeken Can Güngör, ilk solo albümü Silik Düşler’i 2015’te Olmadı Kaçarız Plakçılık’tan yayımladı. Barındırdığı kişisel hikâyeler, sade üslup ve yenilikçi düzenlemelerle yılın en iyileri arasına giren albümü ertesi yıl, Spotify’ın “Türkiye Viral 50” listesine bir numaradan giriş yapan Yalnız Ölmek izledi. Müzik eleştirmenlerince kent ozanı yakıştırması yapılan Güngör’ün müzikal kariyeri de hızlı adımlarla ilerledi. Bu yıl 15 parçalık albümü Sular Dar’ı yayımlayan müzisyen, sakin, coşkulu ve tekinsiz tınılarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Güngör albümü için, “Birçok farklı müzikal uca; şarkı yazımı, form, aranjman ve orkestrasyon olarak ulaşma çabasını barındırıyor” diyor. Bu gayretini sahnede de, yer yer şarkıların yeni versiyonlarıyla ortaya koyuyor. Kent ozanının hikâyelerine Swissotel The Bosphorus’ın açıkhava bahçesinde kulak verebilirsiniz.

3 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Bilal Karaman’s MANOUCHE A LA TURCA feat. Muhammed Yıldırır & Ramazan Sesler // Büşra Kayıkçı

Bilal Karaman’s MANOUCHE A LA TURCA feat. Muhammed Yıldırır & Ramazan Sesler ve Büşra Kayıkçı ile İstanbul Açık Hava Gösteri Merkezi Kuruçeşme’de Fransız Gypsy soslu caz gecesi.

Bilal Karaman’s MANOUCHE A LA TURCA feat. Muhammed Yıldırır & Ramazan Sesler
Bilal Karaman: Elektro gitar
Özgün Bora: Akustik gitar
Baran Say: Kontrbas
Muhammed Yıldırır: Keman
Ramazan Sesler: Klarnet

Büşra Kayıkçı
Büşra Kayıkçı: Piyano

Bu renkli konserde sahnede kuşağının en iyi gitarist ve bestecilerinden Bilal Karaman’ın öncülüğündeki MANOUCHE A LA TURCA var. Topluluk, Fransız Gypsy cazını tanıdık melodilerle harmanlıyor ve çok beğeniliyor. Karaman’a sahnede Guiness rekorlarına dünyanın en hızlı kemancısı olarak adını yazdıran Muhammed Yıldırır, babası gibi klarnet üstadı Ramazan Sesler, birçok türde özgün işlere imza atan Özgün Bora ile akustik ve kontrbas yetenekleriyle festivallerin gözdesi Baran Say eşlik ediyor. Konserin açılışını ise Genç Caz finalistlerinden neoklasik besteci ve piyanist Büşra Kayıkçı yapıyor. Piyanist, iç mimarlık kariyerinde öğrendiği çokdisiplinli çalışma alışkanlığını, piyanosundan çıkan melodilerle dinleyiciye hissettiriyor. İstanbul Açık Hava Gösteri Merkezi Kuruçeşme’de gece sakin başlıyor, coşkulu tınılarla sonlanıyor.

12 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Baba Zula // Make Mama Proud (Vitrin Geceleri)

BaBa Zula’nın dünyaya mâl olan oyun havaları ve Make Mama Proud’un türlerarası performansı, Feriye’nin Boğaz’a nazır sahnesinden ekranlarınıza uzanıyor.

BaBa ZuLa
Levent Akman: Kaşıklar, vurmalı çalgılar, makineler, oyuncaklar
Murat Ertel: Elektrikli saz ve diğer telli çalgılar, vokaller, osilatörler, theremin
Ümit Adakale: Darbuka, perküsyon
Make Mama Proud
Deniz Yurtdaş: Elektrik gitar
Kerem Çınar: Vokal, bas 
Parham A.G: Davul

Onlar sahneye çıktığında işlerin nereye gideceğini bilemezsiniz! Kültürümüzü müziği, duruşu ve kostümleriyle özgün bir şekilde yansıtan ve dünyaya mâl olan BaBa Zula’dan söz ediyoruz. Konserde bir bakıyorsunuz Ümit Adakale darbuka solo atarken Levent Akman kaşık çalıyor. Diğer yanda Murat Ertel kendini kaptırmış, sazını göğe kaldırıp şarkı söylüyor. Onları sahnesini özel kılan da bu: Önce kendileri eğleniyor. Müzik hayatlarında 20 yılı geride bırakan grup, son albümleri Derin Derin’den ve eski albümlerinden sevilen parçalardan oluşan repertuvarıyla festival sahnesine renk katıyor. Gecede yer alacak diğer ekip ise sahnelerini “kazma, kürek ve yıkım” olarak anlatan Make Mama Proud. Garage, stoner, desert rock ve blues’dan ilham alan grubun müzik dağarcığı oldukça geniş.

7 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Ayyuka // Pitohui // Yasak Helva (Vitrin Geceleri)

Ayyuka, Pitohui ve Yasak Helva ile Feriye’de, Türkiye’de folk müziğin saykedelik ve elektronik katmanlarında yolculuk.

Ayyuka
Özgür Yılmaz: Gitar, synth
Altan Sebüktekin: Bas
Ahmet Kul: Gitar, synth
Alican Tezer: Davul
Mert Kasap: Perküsyon

Pitohui
Barkın Engin: Gitar
Cem Kayıran: Bas
Burak Tamer: Synth
Berkay Küçükbaşlar: Davul
Yankı Bıçakçı: Davul, ses

Yasak Helva
Salih Korkut Peker: Elektrik cümbüş, çağlama, vokal
Hakan Görkem Bıyık: Bas
Onur Ertem: Davul

Bahçeden bahçeye uzanan kır düğününde renkli ampullerin altında, saykedelik tınılar eşliğinde halay atmosferinde bir gece… Ayyuka’nın son albümü Maslak Halayı, dinleyenlere böyle hissettiriyor. Doğaçlama müzik yapma hevesiyle tohumları Samsun’da atılan ve Eskişehir’de filizlenen topluluk, 70’ler saykedelik müziği ve Anadolu rock müziği temeline alarak surf rock, funk, punk ve arabesk türlerini bir araya getiriyor. Ayyuka, ilk albümlerinden bu yana form değiştirmeye devam ediyor. Sözler yerini daha çok melodiye bırakıyor. Grup, sözsüz müzikleri daha çok sevmesinin nedenini doğaçlama konusunda sınırlarının olmamasına bağlıyor. Bu da Ayyuka’nın her sahnesinde şarkıların bambaşka versiyonlarını dinlemek anlamına geliyor. Ortaköy’deki Feriye’nin denize nazır sahnesini Ayyuka’ya devreden isimler arasında ise yaptıkları müziği elektrik folk olarak adlandıran, birçok uluslararası festivalde adını duyuran Yasak Helva ve çok katmanlı müzik evrenini elektronik dokunuşlarla genişleten Pitohui var.

8 Eylül’de gerçekleşen konserin kaydıdır.

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın