2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Burçin Tetik: “2020 siyah yazarları da daha çok okumaya çalıştığım bir yıl oldu diyebilirim”

2020 yılında neler okudunuz?

Bu yıl yine kadın ve lgbti+ yazarlara ağırlık verdiğim bir zaman dilimi oldu. Dilâra Gürcü’nün Aramızda Kalmasın, Şebnem İşigüzel’in Ağaçtaki Kız, Aslı Erdoğan’ın Kabuk Adam ve Oylum Yılmaz’dan Gerçek Hayat kitapları okuduğum Türkçe kitaplar arasında yer aldı. İngilizce olarak ise Ottessa Mosfegh’in My Year of Rest and Relaxation, André Aciman’ın Adınla Çağır Beni, Octavia E. Butler’dan Kindred ve genç bir trans erkek yazar olan Kacen Callender’den Felix Ever After kitapları kesinlikle önereceğim eserler arasında. Siyah yazarları da daha çok okumaya çalıştığım bir yıl oldu diyebilirim.

Pandemi süreci hayatınızı ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Bu süreçte evden de çalışabileceğim bir işim olduğu için ayrıcalıklıydım. Ancak gurbette olmak pandeminin verdiği belirsizlik endişelerini, sevdiklerinizi bir daha ne zaman görebileceğinizin korkusunu elbette arttırıyor. Öngörülemez ve çok zor bir zamandan geçiyoruz. Kitabımın bu yıl basılması hem 2020’den bana kalan bir güzellik oldu hem de yüz yüze okumalardan, fiziksel bir aradalıktan feragat etmeyi gerektirdi. Bir ilk kitap için şanssızlık sayılabilir, ama iyi ki sosyal medya var. Okurlarla yine de temas edebiliyorum, karşılıklı fikir ve duygu alışverişlerinde bulunabiliyorum böylece.

2021 yılı için çalışma planınızda neler var, yeni bir kitap ya da farklı bir proje?

2021 için önceliğim akıl ve beden sağlığım. Kendimi zorlamadan, tüketmeden hem para kazanmak için çalışmaya hem de artan zamanda yaratıcı işler üretmeye devam etmeyi umuyorum. Uzun vadeli planlar yapabilen biri değilim, genelde tek bir hedef koyup onu yürütebildikten sonra yeni hedefler koyuyorum. Şu an kağıda dökmeyi planladığım bir metin kafamda kurgulanıyor. İşe onunla başlayıp gerisine bakacağım.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın