2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Melih Günaydın: “6-7 Eylül olaylarını eksenine alan bir hikayenin peşindeyim”

Yüzyılın en kötü senesi 2020 daha çok içime döndüğüm, okuduğum ve yazdığım bir dönemdi. Evlere kapandığımız uzun saatlerde dostlarımla oluşturduğumuz gruplarda, incelediğimiz metinleri daha derinlikli okuma ve değerlendirme fırsatı yakaladık. Bu süreçte roman ve öykü okurken çizgi romanları da araya sıkıştırıyordum. Bu sayede çocukken kitaplığıma eklediğim Agatha Christie çizgi romanlarını tekrar okudum.

Sizden gelen soruları inceledikten sonra kitaplığımı kontrol ettim ve bu yıl raflara çoğunlukla polisiye romanlarla öyküler eklediğimi fark ettim. Benim Adım Luz-Elsa Osorio, Susuzluk-Jo Nesbo, Yarınsız Ülke-Adrian Mckinty, Kabakulak Yazı-Alper Kaya, Son Av-Jean Christophe Grange, Benim Canım Ailem-Çağatay Yaşmut, Kıyamet Polisi- Ben H. Winters okurken çok keyif aldığım polisiyeler. Yukarıda saydıklarımın yanı sıra hafızamda yer eden çok değerli romanları, öyküleri ve hayat hikâyelerini saymam gerekirse: Düz Yokuşun Sakinleri- Berin Aral, George Orwell Arkadaşımdı-Adam Johnson, Vesvese-Ülkü Oktay, Paris Öyküleri-Mavis Gallant, Tiksinti-Horacio Castellanos Moya, Aydınlanma-Maureen Freely, Mürşid-Hasan Reyhanoğlu, Sessiz Ev-Orhan Pamuk, Jordanizm-Günter Soydanbağ, Körler Ülkesi-H.G. Wells…

Pandemi süreci hayatınızı ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Dünyanın içinde bulunduğu belirsizlik beni etkilese de çalışmalarımı etkilemedi. Metinler üzerine mart ayından bu yana çok yoğun mesai harcıyorum. Sonbahara kadar üç kitapla ilgilendim. Eylül ayında alternatif suç tiplerini derinlemesine inceleyen derleme Cürmümeşhut’ta bir polisiye öykümle yer aldım. Ekim ayında ülkemizde ilk defa yayınlanan  bir Michael Connelly serisinin ilk kitabı Gece Vardiyası’nın editörlüğünü üstlendim. Yine ekim ayında kitabım Sürgün Avı raflardaki yerini aldı. Romanın tanıtımı, etkinlikleri, söyleşileriyle ve geri dönüşleriyle geçen hareketli bir sürecin sonunda kasım ayı sona erdi. Aralık ayından itibaren de yeni romanım üzerine okumalar ve araştırmalar yapıyorum. Yani anlayacağınız bu zamanlarda edebiyat kurtarıcım oldu diyebilirim.

2021 yılı için çalışma planınızda neler var, yeni bir kitap ya da farklı bir proje?

Uzun zamandır üzerine düşündüğüm, 6-7 Eylül olaylarını eksenine alan bir hikâyenin peşindeyim. Dönem hakkında bilgiler toplamaya ve okumaya devam ediyorum. Yeni yıla yazarak girmeyi planlıyorum. Bunun dışında bir çizgi roman projesiyle ilgili zihnimde filizlenen fikirler var. Yakında onu da hayata geçirmeyi planlıyorum.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın