2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Polat Özlüoğlu: “2021’de yeni bir öykü kitabı çıkacak”

2020 yılında neler okudunuz?

Bu yıl Pandemi dolayısı ile okuma ve yazmaya daha fazla zaman ayırma şansım oldu. Zorunlu izinlere çıktığımız şu dönemde en faydalı şey elbette okumaktı. Ağırlıklı olarak çeviri edebiyat okuduğumu söyleyebilirim. Çok etkilendiğim kitaplar oldu. Özellikle William Jones’un YKY den yeniden basılan Stoner adlı kitabı muazzam bir edebiyat şöleniydi. Xavier Marias’tan Duygusal Adam, Fleur Jeaggy’den XX’in Erkek Kardeşiyim, Ludmilla Petrushevkaya’dan Evler, Cinler, Perdeler gerçekten etkileyici ve severek okuduğum kitapların başındaydı. Bunun dışında kişisel olarak epey keyifle okuduğum Sibylle Berg’den Uyuyan Adam, İan McEwan’dan Kayıp, Grace Paley’den İnsana Hiç Rahat Yok Kendinden, Lydia Davis’ten Hikayenin Sonu kitaplarını da es geçmemem gerek. Bunun yanında sanırım bu senenin benim için sürprizlerinden biri de eskilerden İrfan Yalçın kitaplarıyla çok geç de olsa tanışmam oldu. Çok keyifli bir okumaydı. Tabi yılın en iyi romanı diyebileceğim Ayfer Tunç’un Osman’ına hayran kaldım. Bunun dışında severek okuduğum Meral Saklıyan’dan Uzağa Gidemem, Cem Kalender’den Mazarin Mavisi, Kemal Varol’dan Aşıklar Bayramı, Serkan Türk’ün Ausgang kitapları oldu. Ne zamandır beklediğim Yalçın Tosun’un harika öykülerle dolu Mesafenin Şiddeti’nin yeri başkaydı elbette.

Pandemi süreci hayatınızı ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Bankacı olduğum için Pandemi sürecinde çalışma rutinimiz elbette sürekli değiştiği ve zorunlu izne çıkmak zorunda kaldım. Önemli olan bu süreci doğru ve verimli şekilde kullanmaya azami seviyede gayret göstermekti. Dolayısı ile her zamanki yazma-okuma düzenime sadık kalarak izinlerde daha çok ve kaliteli kitap okumaya ve yarım bıraktığım bazı öykülere geri dönmeye çalıştım. Eve kapanmanın tek keyifli yanı buydu; okumak, yazmak ve yeni yazarlarla tanışmak. Kendimizi bu virüsten korumaya çalışmak. Aslında epey zor bir dönemdi bir yandan benim için; öykülerimi genellikle dışarıda, kafelerde yazan biri olduğum için yeni duruma uyum sağlamam kolay olmadı. Ama insan her şeye ayak uyduruyor, maskeye, mesafeye olduğu gibi.

2021 yılı için çalışma planınızda neler var, yeni bir kitap ya da farklı bir proje?

2021’de yeni bir öykü kitabı çıkacak. Öykü yazmaya devam ve belki daha uzun soluklu Novellaya doğru yol alan birkaç proje üzerinde de çalışıyorum. Teşekkür ederim.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın