2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Gökhan Arslan: “Yeni şiir dosyamı yayınevine teslim ettim”

2020 yılında neler okudunuz?

2020 yılında, biraz da çıkarmakta olduğumuz Ecinniler dergisinin dosya konularına paralel olarak tematik okumalar yaptım. Bunların başında da ekoloji/ekoeleştiri çalışmaları geliyor. Bu noktada özellikle Kolektif Kitap, Yeni İnsan Yayınevi ve Sümer Yayıncılık’ın literatüre yaptıkları katkıların altını çizmem gerek. Bunun dışında şiir okumalarına da aynı ağırlığı vermeye çalıştım. Okuduklarım içinde kendimce öne çıkan bazı kitapları anmam lazım. İthaki Yayınları’nın başlattığı “Poetik” serisinden çıkan altı şiir kitabının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Petek Sinem Dulun’un Ara Kat Sesleri, Meryem Coşkunca’nın Sana Nasıl Ulaşabilirim, Defne Sandalcı’nın Aşk İçin İstediğimiz Başka Hayvanlar ve Olcay Özmen’in Çapraz Altında kitapları da yılın en iyi şiir kitaplarındandı bana göre. Her ne kadar 2020’de yeni kitap çıkarmamış olsa da Yüz Kitap’ın öykü ve romanlarını, Domingo Yayınevi’nin bilim kitaplarını ve Metis Yayınları’nın da eleştiri ve sinema kitaplarını buraya not düşeyim.

Pandemi süreci hayatınızı ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Aslında gündelik yaşamımda da edebî uğraşlarımda da pek bir değişiklik olmadı. İşim gereği evden çalışma imkânım olmadığı için düzenli olarak işe gidip geldim. Her ne kadar bu bende biraz tedirginlik yaratsa da hayatın içinde olmak benim açımdan önemliydi. İş ve okuma alışkanlıklarım pandemi öncesi nasılsa, pandemi sürecinde de aynı şekilde kaldı. Sadece yazma hızımda biraz gerileme olduğunu söyleyebilirim ama bunun da daha çok başka sebeplerden (ağırlıkla dergi) kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Pandeminin benim üzerimdeki en olumlu etkisi de sanırım online mecralarda yayın yapan dergilere daha çok vakit ayırmak oldu. Parşömen, Petroleus, Moero, Lahitteki Baykuş ve Barbarları Beklerken gibi online dergi ve fanzinler yıl boyunca oldukça doyurucu içerikler sundular.

2021 yılı için çalışma planınızda neler var, yeni bir kitap ya da farklı bir proje?

Çıkarmakta olduğumuz dergi tüm olumsuz koşullara rağmen direnmeye devam ediyor. 2021 yılında en büyük eforu yine dergi için harcayacağımı düşünüyorum. Bunun haricinde yeni şiir dosyamı yayınevine teslim etmiş durumdayım. Bir terslik olmazsa şubat-mart gibi çıkmış olacak. Bir de uzun zamandır şiir üzerine yazdığım inceleme/eleştiri yazılarını toparlamaya çalışıyorum. Yayımlama gibi bir gayem yok şimdilik ama yine de zaman neyi gösterir bilmiyorum.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın