2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Bahadır Eren: “Benim için 2021 yılındaki en önemli proje Dinozor olacak”

2020 yılında neler okudunuz?

2020 yılında Marcel Proust’ın Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk altı kitabını bitirdim. Son kitapta bu seneye kaldı. Ama onun dışında da ufkumu açan yazarlar ve kitaplarla tanıştığım bir sene oldu. Şairlerin şiirlerini kronojik sıra ile okuma çalışmalarına başladım. Bu kapsamda İlhan Berk, Oktay Rıfat külliyatını okudum, Gülten Akın külliyatına halen devam ediyorum. Antonis Samarakis ile tanıştım ve Umut Var ile Tehlike Kolu isimli kitaplarını okudum. Bulat Okucava’nın Harbe Giden Mektepli, Cem Kalender’in Mazarin Mavisi, Mahmut Yesari’nin Çulluk ve Onat Kutlar’ın Yeter ki Kararmasın kitapları kurgu alanında aklımda kalan diğer kitaplar oldu.

Kurgu dışında ise Edward Snowden’ın Sistem hatası kitabı benim için ufuk açıcı bir kaynak oldu. Tarih alanında Sovyetler Birliği’nde Stalinist bürokrasinin yükselişini anlatan Karanlık Çökerken ile David North’un Mehring Yayınları’ndan çıkan Savunduğumuz Miras ve Rus Devrimi ve Tamamlanmamış 20. Yüzyıl kitapları geçmişten bugüne tarihsel sürekliliği kurmak açısından okuduğum harika kitaplardı.

Pandemi süreci hayatınızı ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Pandemi beni bir bütün olarak iyi ya da kötü etkiledi diye kesin bir şey söyleyemem. Benim için iyi yanları da oldu kötü yanları da. Gezmeyi ve yürümeyi seven birisi olarak uzun süre eve kapanmak hiç iyi bir şey değildi. Fakat zamanla uyum sağladım. Daha önce başlayıp da bitiremediğim Kayıp Zamanın İzinde serisine başlama cesareti evden çalışıyor olmak verdi.

Birçok eski dergi ve yayını araştırmak, onları internetten sipariş verip okumak ise iyi anlamda etkileyen faktörler oldu. Ve tüm bunların ardından tabii ki pandeminin en önemli kazancı Dinozor oldu. Uzun zamandır böyle bir site açma fikrini ete kemiğe büründürmemi sağladı.

Yine de hali hazırda süren yasaklardan hiç memnun olduğumu söyleyemem.

2021 yılı için çalışma planınızda neler var, yeni bir kitap ya da farklı bir proje?

Benim için 2021 yılındaki en önemli proje Dinozor olacak. Dinozor etrafında oluşturduğumuz dayanışma ve üretme kültürünü bir adım ileriye nasıl taşırız soruna cevaplar arayacağımız bir dönem olacak 2021 yılı. Burada düşündüğümüz ve hazırlıklarını yaptığımız birbirinden güzel projeler var.

Umarım daha edebiyatın geçmiş tozlu raflarından daha fazla makale gün yüzüne çıkartır, daha fazla interaktif yayınla güncele dair söz söyler ve çok daha fazla üretiriz.

Kendi adıma ise, edebiyat alanında daha detaylı incelemek ve üzerine makaleler üretmek istediğim yazarlar ve kitaplara yoğunlaşmayı planlıyorum.

Son olarak soruşturma dosyamız sona ererken, sorularımızı cevaplayan, bize kısıtlı zamanlarını ayıran birbirinden değerleri tüm yazarlara ve şairlere bir kez daha teşekkür ederim.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın