2020 Soruşturma, Söyleşi/Röportaj

Müjde Alganer: “Yine kadının ön planda olduğu mizah, acı, ironi dolu öyküler var heybede”

2020 Yılında Neler Okudunuz?

İlk dönemler yerli şairleri çokça okudum. Önceden pek ilgilenmediğim bir alandı. Hazırlık yaptığım romanda şiir denemelerim olunca ustaları inceleme ihtiyacı duydum.

Bu sene biraz kendime meydan okuyarak distopik bir roman okuma hedefimi gerçekleştirdim. Douglas Adams’ın “Otostopçunun Galaksi Rehberi”ni okumak ilginç bir yolculuk oldu. Bu tarzı sevmesem de yaratılan dünya ve hayal gücü etkileyiciydi. Aklıma gelen diğeri, “Fosforlu Cevriye”… Suat Derviş müthiş bir kadın. Bence birçok filme ilham olmuş bu kitap yeniden okunmalı ve filmi bire bir çekilmeli.  Bir diğer iz bırakan da Milan Kundera’nın “Gülünesi Aşklar”ı. İlişkileri anlatış şekli, ironi ve kara mizah açısından çok değerli kitap bence.

Pandemi Süreci Hayatımı ve Çalışmalarımı Nasıl Etkiledi?

Aslında çok çalıştım. Hem geliştirici editörlük işlerim devam etti, hem farklı alanlarda becerilerimi deneyimledim. Yazmak adınaysa verimli olmadı. Gerçi pandemi öncesi yazdığım romanımla ilgilendim ama şunu fark ettim. Bu kitabı yayımlama vakti değil. İçimde uçuşan öykülere öncelik tanıyacağım, kısa, komik ve sıra dışı bir şeyler için bir sürü notlar aldım. Bakalım akıntının varacağı kıyı ne olacak? Öte yandan evde eğitim alan oğlumla birlikte bütün bunlara yetişme çabası da yıpratıcı oldu. Pandemi, bir tür “savaş” algısı yarattı. Evler bir tür sığınak, ilişkiler temel ihtiyaç düzeyinde seyretti. Dünyada güvenli, korkusuz bir algıyla yaşamanın öneminin fazlasıyla farkında olduğumuz senelerin arifesindeyiz diye düşünüyorum. Yaşanan travmalarsa kalıcı izler bırakacak kaçınılmaz şekilde.

2021 Yılı İçin Çalışma Planımda Neler Var?

Editörlük çalışmalarım devam edecek. Yeni yazar adayları ile çalışma sürecim devam ediyor. Bu da beni büyüten ve besleyen bir mecra. Bir yandan da kendime ait projem var. Öyküler yazmak var gönlümde.“Ruj” isimli öykü kitabım beğenilmişti. Yine kadının ön planda olduğu mizah, acı, ironi dolu öyküler var heybede. Çalışma planım bu.

Yazar
2020 Soruşturma Dosyası
2020 yılı sonunda birçok değerli yazar ve şair ile okudukları ve gelecek planları üzerine söyleştiğimiz soruşturma dosyamızın makaleleri.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın