Haber

Kafka’nın kayıp olan el yazması eserleri ve mektupları dijital erişime açıldı

Franz Kafka’nın daha önce görülmemiş el yazmaları, çizimleri ve kişisel mektuplarını içeren belgeler İsrail Ulusal Kütüphanesi tarafından erişime açıldı. Bu belgeler uzun yıllardır bir miras kavgasının sonucu olarak ortaya çıkmayı bekliyorlardı.

Max Brod’un İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne miras bıraktığı belgeler şunlar: Kafka’nın tamamlanmamış Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande (Ülkede düğün hazırlıkları) hikâyesinin üç taslağı, yazarın İbranice çalıştığı defter, yüzlerce mektup, çizimler ve gezi yazıları.

Kafka’nın eserlerinin ilginç hikâyesi

Franz Kafka, tüberküloza yakalanmış ve yedi yıl süren yaşam savaşının ardından 1924 yılında hayatını kaybetmişti. Bu süreçte eserlerini ölümünün ardından yakması için arkadaşı Max Brod’a bırakmış, fakat Brod, yazarın eserlerinin yakmak yerine yayımlatmıştı. Max Brod böylece arkadaşının adını dünya edebiyat tarihine yazdırdı.

Yazarın eserlerini gittiği her yere taşıyan Max Brod, Kafka’nın eserlerini İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne teslim etmesi için söz aldığı sekreteri Esther Hoffe’ye bırakmıştı. Ancak Brod’un emanetine sahip çıkmayan Hoffe

, eserleri kütüphaneye teslim etmemiş, Dava romanını 1988 yılında 2 milyon dolara satmıştı. Hoffe, öldüğü yıl olan 2007 yılına kadar eserleri kütüphaneye teslim etmemeye devam etti.

İsrail Ulusal Kütüphanesi, Hoffe’un ölümünün ardından eserleri varisi olan kızından talep etti. Kütüphanenin bu talebinin reddedilmesi üzerine işlem başlatıldı ve kayıp belgeler Hoffe’un kızından alındı. Belgeler bulunduğunda iyi şekilde muhafaza edilmedikleri ve yıpranmış oldukları görüldü.

Böylece Kafka’nın tüm koleksiyonu kütüphanenin kayıp belgelerin izin sürdüğü Almanya, İsviçre ve İsrail’i kapsayan mücadelenin ardından bir araya getirildi.

İsrail Ulusal Kütüphanesi Müdürü Oren Weinberg, koleksiyonun bir araya gelmesi hakkında şunları söyledi:

“Franz Kafka’ya ait belgelerin dijital erişime açılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaşması için ortaya koyduğumuz çabanın parçası oldu. Uzun yıllar boyunca halka açık olmayan belgeleri dijital ortamda ücretsiz bir şekilde sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz.”

Kayıp belgeler arasında okul anıları ve babasına yazdığı mektup da yer alıyor

Kafka’nın kişisel notlarını da içeren belgelerin arasında okul anıları da yer alıyor. Kafka, 1909 yılında defterine yazdığı notta şöyle diyor: “benimle birlikte eğitim gören bu çocukların arasında budalaydım ama en budalaları değildim.” ifadesi yer alıyor.

Kafka’nın üniversite yıllarında yaptığı çizimlerde genellikle kendisinin ve yeni tanıştığı kişilerin grotesk tasvirleri yer alıyor.

Belgeler arasındaki en önemlilerinden biri ise babası Hermann’a yazdığı 47 sayfalık mektup. Kafka babasına hiçbir zaman göndermediği bu mektupta çocukluğunda babasıyla olan ilişkilerinde yaşadıkları zorlukları anlatıyor. Kafka’ya ait olan ve erişime açılan belgelere şuradan ulaşabilirsiniz.

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın