Haber

Türkiye Yayıncılar Birliği: Kitap okumak bir lüks değildir, temel bir ihtiyaçtır

Son zamanlarda artan kitap fiyatları kitapseverler için ciddi bir sorun olmaya başladı. Ortalama kalınlıkta bir kitabın fiyatı yaklaşık 30-40₺ arasında değişmekte. Hal böyle olunca da kitapseverler kitap alımında zorlanmakta ve bu durum zaman zaman tepkilere neden olmakta.

Artan fiyatlarla ilgili bir açıklamada bu sefer yayıncılardan geldi. Dövize bağlı olarak artan kâğıt ve ham madde fiyatlarıyla zor günler yaşayan yayıncılık sektörü ve sektör paydaşlarını çok sıkıntılı ve zorlu günler bekliyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği, artan fiyatlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Kültürel yaşamının zenginleştirilmesi için yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kamu desteğiyle üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Yayıncılık sektörünü daha da zor günler bekliyor

Türkiye Yayıncılar Birliği, 2020 yılında TL’nin USD ve Avro karşısında yaşadığı ve son günlerde hızlanan değer kaybının, kitap basımı için gerekli olan başta kâğıt, boya, tutkal gibi ham maddelerin ithal ediliyor olması sebebiyle yayıncılık sektöründe maliyetlerin artmasına neden olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra, global olarak kâğıt fiyatlarının ve tedarik maliyetlerinin artması ülkemizde yaşanan döviz artışına da paralel olarak basılı kitap üretim maliyetlerinin olumsuz yönde etkileneceğini göstermektedir.

Döviz bazında

http://himmelsjaeger.de/bilder/deutschland/behandeling/soa/index.html

, kitap kapak kâğıdında %100’e, çocuk ve sanat kitaplarında kullanılan kuşe kâğıtlarda %40’a, 1.hamur kâğıtta %35 ila %40’a, kitap kâğıdında şimdilik %20’ye varan fiyat artışlarını karşılamada, yayıncılığımızın büyük sıkıntılar çekeceğini söylemek için kâhin olmaya da gerek yoktur.

Kitap fiyatlarına yeni zam kaçınılmaz

Dövizde yaşanan artış ile birlikte daha da zor durumda kaldıklarını belirten Yayıncılar Birliği açıklamasına şöyle devam etti:

Kişi başına düşen kitap sayısının yıllar itibariyle sabit kalması ve artışa geçmemesi, yazarların eserlerini yayımlayacak yayınevi bulmakta zorlanmaları, pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı kalan kitabevlerinin satış yapamaması, kitap dağıtımında yaşanan sıkıntılar, online satış sitelerinde yaşanan görünürlülük ve tedarik problemleri gibi sorunlara ek olarak kâğıt fiyatlarında yaşanan artışla; yayıncılar yeni kitap başlığı ve baskı adetlerini azaltmak, kitap fiyatlarına ciddi oranda zam yapmak mecburiyetinde kalacaklardır.

Yayıncılar üzerindeki yük hafifletilmelidir

Sorunun çözümü için yayıncılar üzerindeki maliyet yükünün hafifletilmesi gerektiği belirtilen açıklama şu sözlerle sonlandırıldı:

Yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kültür yaşamının zenginleştirilmesi amacıyla desteklenmelidir. Bunun yanı sıra yazarlar ve çevirmenlerden kesilen %17 gelir vergisi ve %18 KDV kaldırılmalı, bu meslek gruplarının finansal kaygıları olmadan üretim yapmalarının önü açılmalı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler ve üniversitelerin kitap alım bütçeleri arttırılarak kitap satın alınmalı ve bu yolla yayıncılık sektörü üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir.

Kitap okumak bir lüks değildir, temel bir ihtiyaçtır!”

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın