Haber

Nobel adayları arasında bir Türk şair

Sadece edebiyat dünyasının değil; bilimden sanata dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Nobel Edebiyat Ödülü her yıl tüm dünyada tartışmaya açılıyor ve gündem oluyor. Ancak bizlere yansıyan ve tartışılan sadece açıklanan adaylarla sınırla kalan kısmı. Bu sürecin öncesinde yapılan tartışmalar 50 yıl sonra kamuoyu ile paylaşılıyor.

2022 yılına girmemiz ile birlikte 1971 yılında verilen ödüllerle ilgili tartışmalar da gün yüzüne çıktı. 1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülü uzun tartışmaların ardından Pablo Neruda’ya verilmişti.

Neruda’nın politik duruşu tartışmalara neden olmuş

Yayımlanan belgeler

canadianpharmacycubarx.online

, sol görüşleriyle bilinen Pablo Neruda’nın akademi üyeleri arasında tartışmalara neden olduğunu da gösteriyor. The Guardian’ın haberine göre, şair yalnızca düşünceleri nedeniyle neredeyse ödülü kaybedebilirdi.

Belgeler dönemin Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi Başkanı Anders Osterlin’in, Neruda’nın “şiirinde giderek daha baskın olan komünist eğiliminin Nobel Ödülü’nün amacına uygun olup olmadığını” sorguladığını açığa çıkardı.

Pablo Neruda

buy kamagra 100mg

, W. H. Owen, Andre Malraux, Eugenio Montale ve Patrick White’ın kısa listede aday olduğu ödülü kazanmıştı.

Adı geçen diğer adaylar

Aynı yıl ödül için adı geçen yazar ve şairlerin yer aldığı 90 kişilik listede, Jorge Luis Borges, James Baldwin, Vladimir Nabokov, Marie Under’in yanı sıra Türkiye’den de değerli bir isim yer aldı. 1967’de ABD’de gerçekleştirilen Milletlerarası Şiir Forumu’nda “En İyi Türk Şairi” olarak seçilen Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın

http://dabe-art.org/css/deutschland/index.html%3Fp=6382.html

, 1971 yılında da Nobel’e aday yazarlar arasında olduğu açığa çıktı.

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın