15 Şubat Pazar, 2026

Manguel’in Türkiye Yolculuğu: Tanpınar’ın İzinde belgeseli MARUF25’te gösterildi

Share

Melik Külekci’nin yönetmenliğini yaptığı Manguel’in Türkiye Yolculuğu: Tanpınar’ın İzinde belgeseli MARUF25’te gösterildi.

Manguel’in Türkiye Yolculuğu: Tanpınar’ın İzinde adlı belgesel film 13 Haziran 2025’te Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleştirilen ilk gösteriminin ardından bu kez MARUF25 kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde geniş bir izleyici kitlesiyle buluştu. 2013 yılında İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) kapsamında Türkiye’ye davet edilen çok yönlü yazar Alberto Manguel’in Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir kitabını kaleme almak üzere ziyaret ettiği İstanbul, Erzurum, Konya, Ankara ve Bursa’ya dair gözlemlerinden yola çıkan film, ünlü yazarın Türkiye serüvenini aktarıyor. Çekimleri 2013’te Didem Şahin’in yönetmenliğinde başlayan filmi Şahin’in vefatının ardından tamamlayan yönetmen Melik Külekci gösterimin ardından izleyicilerle sohbet etti.

Özet

Arjantin asıllı yazar Alberto Manguel; 2013 yılında, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”ini yeniden gezip, kendi bakış açısı ve yöntemleri ile yeni bir kitap yazmak için Türkiye’ye gelir. İstanbul, Erzurum, Ankara, Konya ve Bursa’yı dolaşarak; hem Ahmet Hamdi Tanpınar’ı, hem de günümüz Türkiye’sini anlamaya çalışır. Yolculuk boyunca kafasını meşgul eden tek bir soru vardır: “Batılı bir yazar olarak bunu nasıl başaracağım?

MANGUEL’İN TÜRKİYE YOLCULUĞU: TANPINAR’IN İZİNDE

2025 /  62’ / Renkli Color / Türkiye Turkey

Yönetmen/Director:  Melik Külekci

Müzik / Music : ARTLİST

Görüntü Yönetmeni/Cinematography: Melik Külekci

Kurgu / Editing : Melik Külekci

Yapımcı / Producer : Filiz Zengin,  Melik Külekci

Yönetmen

Melik Külekci 1982 yılında Erzurum’da doğdu. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Yönetmen olma hayalleri ile İstanbul’a gelerek, düğün salonlarında düğün kameramanı; haber kanallarında, haber kameramanı olarak çalıştı. Varlık, Ada gibi önemli edebiyat dergilerinde, öykü ve şiirleri yayımlandı. 2007 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri, şiir dalında dikkate değer bulundu. Doğadaki İnsan, Ulak gibi uzun yıllar ekranlarda kalmayı başaran, televizyon belgesel serilerinde görüntü yönetmenliği yaptı.

Dinozor Haber
Dinozor Haber
Dinozor'un haber editörüdür.

Diğer Yazılar

Benzer Yazılar