10 Şubat Salı, 2026

Eurovision 2026’da İsrail krizi

Share

Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU), Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’in yarışmadan men edilmesi yönündeki çağrılar ve bu yılki yarışmada oyların İsrail temsilcisi lehine manipüle edildiği iddialarına rağmen, ülkenin gelecek yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına onay verdi. Bu kararın ardından, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını eleştiren birçok Avrupa ülkesi yarışmadan çekildiklerini açıkladı.

EBU’nun açklamasında, “üyelerin büyük çoğunluğu, katılım konusunda yeni bir oylamaya gerek olmadığı ve 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ek önlemler alınarak planlandığı gibi devam etmesi gerektiği” yönünde görüş bildirildiği ve bu nedenle İsrail’in katılımına dair ayrı bir oylama yapılmadığı ifade edildi.

EBU’nun oylama yapmaması üzerine İspanya, İzlanda, Slovenya, Hollanda ve Belçika Eurovision’u boykot etme kararı aldı. İspanya devlet radyo ve televizyonu RTVE Başkanı Jose Pablo Lopez, X’ten yaptığı açıklamada, “EBU Meclisinde yaşananlar, Eurovision’un bir şarkı yarışması değil, jeopolitik ve parçalanmış çıkarların egemen olduğu bir festival olduğunu doğruluyor” ifadelerine yer verdi.

Yarışmaya katılmama ve yayınlamama kararı alan İrlanda kamu yayıncısı RTE’den yapılan açıklamada “Gazze’deki korkunç can kaybı ve çok sayıda sivilin hayatını riske atan insani kriz nedeniyle, İrlanda’nın katılımının vicdanen kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hollanda’nın kamu yayıncılarından AVROTROS’tan yapılan açıklamada da “AVROTROS, İsrailli yayın kuruluşu KAN’ın bu yılki yarışmaya katılımının, kamu yayıncısı olarak sorumluluklarımızla artık bağdaşamayacağı sonucuna varmıştır” denildi.

Slovenya Radyo ve Televizyonu da “Mesajımız açık: Gazze’de öldürülen 20 binden fazla çocuk için İsrail varsa biz yokuz” açıklaması yaptı. Belçika’nın Flamanca kamu yayıncısı VRT ise yarışmaya katılmayacaklarını ancak yayınlayacaklarını duyurdu; Fransızca yayıncısı RTBF ise kararını önümüzdeki günlerde duyuracak.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Marc Botenga ise İsrail’in katılımının ‘soykırımı aklamak’ anlamına geleceğini söyledi ve ‘Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı işgalinin ardından Rusya’yı hemen kovdular’ ifadelerini kullandı.

TRT’den göstermelik tepki

TRT Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Mustafa Sarıtaş, karara tepki göstererek, ‘TRT olarak, onlarca yıldır devam eden bir zulme ve tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bir soykırıma tanıklık ediyoruz’ dedi. Ancak Türkiye boykot eden ülkeler arasında yer almadı.

Almanya, İsrail’i destekledi

Almanya, EBU kararını memnuniyetle karşıladı ve İsrail’in men edilmesi halinde kendisinin çekilebileceğini ima etti. Ayrıca genel kurulda İsrail’e yönelik yoğun halk tepkisi nedeniyle izleyicilerin verebileceği oy sayısını 20’den 10’a indirildi. Bu kararın alınması katılımcı ülkelerin İsrail’e olan örtülü desteklerini gözler önüne serdi.

Diğer Yazılar

Benzer Yazılar