18 Şubat Çarşamba, 2026

Dubravka Ugrešić’in yeni kitabı yayımda

Share

Hırvat yazar Dubravka Ugrešić’in yeni romanı Koşulsuz Teslimiyet Müzesi, Everest yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Çevirmenliği Elif Zeynep Yıldırım’ın; editörlüğünü Bilge Nas Arıcan’ın yaptığı romanın grafikleri Hamdi Akçay’a ait.

Kitap hakkında

Dubravka Ugrešić, Koşulsuz Teslimiyet Müzesi’nde sürgün, göç ve hafıza kavramlarını derinlemesine işliyor. Berlin bitpazarlarından taşınmış bavullar, kırık fotoğraflar, hayvan kalıntılarına kadar uzanan detaylı bir dünya aracılığıyla bireysel ve kolektif hafızanın izlerini sürüyor. Parçalı anlatısı, geçmişin ve şimdinin birbirine karıştığı, hatırlamanın ve unutmanın sınırlarının sorgulandığı bir evrende geçiyor.

Geçmişin kırıntıları, unutulmuş nesneler ve hatıraların sessiz yankıları arasında, Ugrešić okuru zamanın ve mekânın sınırlarını aşan bir keşfe davet ediyor. Sürgün, kayıp ve aidiyet temaları, günlük nesneler ve anlık imgeler aracılığıyla yeniden can buluyor; her fotoğraf, her bavul ve her belge, hem bir hatıra hem de bir gizem taşıyor.

Koşulsuz Teslimiyet Müzesi sürgün olmanın, kimlik ve aidiyet arayışının, kayıp ve hatırlamanın keskin sınırlarını keşfederek okura hem dokunaklı hem de düşünsel bir deneyim sunuyor.

Dubravka Ugrešić hakkında

Ugrešić, 27 Mart 1949’da yarı Bulgar yarı Yugoslav bir ailenin kızı olarak Kutina, Yugoslavya’da doğdu. Zagreb Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi gördü. 1993’te siyasi nedenlerle Hırvatistan’dan ayrıldı. 1996’dan sonraki yaşamını ve çalışmalarını yerleştiği Amsterdam, Hollanda’da sürdürdü. Avurpa ve ABD’de bulunan; Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill, UCLA, Harvard Üniversitesi, Wesleyan Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi gbii eğitim kurumlarında dersler verdi. Amsterdam’da yayınlanan bazı basın yayın organlarında serbest köşe yazarı olarak çalıştı. Kaleme aldığı başlıca eserleri arasında; Have A Nice Day: From the Balkan War to the American DreamSteffie Speck in the Jaws of LifeFording the Stream of ConsciousnessMuseum of Unconditional Surrender Thank You For Not ReadingNew Russian FictionKaraoke CultureA Slap in the Hand ve Europe in Sepia sayılabilir.

Hizmetleriyle NIN Ödülü (1988), Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü (2016) ve Vilenica Ödülü (2016) başta olmak üzere birçok ödülün sahibi olmuştur.

Yazarın daha önce Amerikan Kurguluğu, Tilki, Acı Bakanlığı, Baba Yaga’nın Yumurtası ve Okumadığınız İçin Teşekkürler isimli kitapları Türkçe olarak yayımlandı.

Dinozor Haber
Dinozor Haber
Dinozor'un haber editörüdür.

Diğer Yazılar

Benzer Yazılar