Haber

Yönetmen Ertem Göreç hayatını kaybetti

Türkiye’de işçi sınıfının mücadelesini anlatan ilk film olan ‘Karanlıkta Uyananlar‘ın yönetmeni Ertem Göreç yaşamını yitirdi.

Uzun süredir Kartal’da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanatçı Yaşam Evi’nde kalan sanatçı 12 Mart 2021 günü vefat etti. Ünlü yönetmenin vefat haberini Film Yönetmenleri Derneği’nin sosyal medya hesabından duyurdu. Dernek sanatçının ölüm haberini şu sözlerle paylaştı:

“Film Yönetmenleri Derneğinin kurucusu ve onur üyesi olan Türkiye sinemasının değerli yönetmeni Ertem Göreç aramızdan ayrılmıştır. Uzun süredir Kartal Yakacık’taki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yaşam Evi’nde kalmakta olan Ertem Göreç’in vasiyeti üzerine naaşı tıp fakültesine verildi”.

Ertem Göreç kimdir?

1931 yılında Bursa’da doğan Ertem Göreç; yönetmen, senarist ve kurgucu olarak sinemaya hizmet etti. Sanatçı, orta öğretimini yarıda bırakıp, montaj işlerine yardımcı olarak sinema sektörüne girdi. 10 yıl boyunca küçük işlerde çalıştı, bazı filmlerde yönetmen yardımcılığı yaptı.

ilk yönetmenlik deneyimi, 1959 yılında çektiği Kara Sevda isimli film oldu. Ardından Otobüs Yolcuları ve Karanlıkta Uyananlar filmleriyle ilgisini çekti. 1980 yılının sonlarına kadar film çekmeye devam eden Göreç, birçok filminin senaryosunu da kendisi yazdı.

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bir Cevap Yazın