Haber

SİYAD Onur ve Emek Ödülü Sahipleri Açıklandı

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 53. SİYAD Türkiye Sineması Ödül Töreni’nde Emek ve Onur Ödüllerinin sahiplerini açıkladı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Onur Ödüllerinin oyuncu Nur SÜRER ile belgesel sinemacı Can CANDAN’a; Emek Ödülünün ise Cine Majestic Sinemaları’nda makinist olarak görev yapmakta olan emektar sinema çalışanı Ali KOÇOĞLU’na verilecek.

En iyi film başta olmak üzere toplam 16 dalda vereceği ödüllerin sahipleri SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenecek ve Mart ayında yapılacak bir törenle sahiplerini bulacak.

53. SİYAD Türkiye Sineması Ödüllerinin Açıklanan Kategorileri ise şu şekilde;

SİYAD Giovanni Scognamillo Fantastik Film Ödülü adayları

Bir Annenin Sonatı [kısa metraj] – Fehmi Öztürk
Free Fun [kısa metraj] – Fehmi Öztürk
Peri: Ağzı Olmayan Kız – Can Evrenol
Tapınak [kısa metraj] – Murat Uğurlu

SİYAD Kısa Film Ödülü adaylar:

Büyük İstanbul Depresyonu – Zeynep Dilan Süren
Paydos – Öykü Orhan
Sürgünde Bir Yıl – Malaz Usta
Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye – Yavuz Akyıldız
Yara – Onur Güler

SİYAD Orta-Uzun Metraj Belgesel Ödülü adayları:

Ah Gözel İstanbul – Zeynep Dadak
Atık Sözlüğü: Tanımların ve İmajların Geri Dönüşümü – Alper Şen
Hayalimdeki Sahneler – Metin Akdemir
Maddenin Halleri – Deniz Tortum
Mimaroğlu – Serdar Kökçeoğlu
Miss Holokost Survivor – Eytan İpeker

SİYAD Kısa Metraj Belgesel Ödülü adayları:

Buluşma – Nurbanu Asena
Cemile Sezgin – Aylin Kuryel, Raşel Meseri
Oyuncakçı Saklı Yadigarlar – Yağmur Kartal
Seval – Ahmet Keçili
Silivri’den Mektuplar (Letters from Silivri) – Adrian Figuero.

NUR SÜRER KİMDİR

1954 Yılında dünyaya gelen Sürer eğitimini Bursa Anadolu Kız Lisesinde tamamlamıştır. Sinemaya ilk kez Sindirella adlı film ile 1971 yılında başlayan Sürer daha sonra adından sıkça söz ettireceği bir çok filmde yer almıştır. Özellikle Tunç Başaran’ın yaptığı Uçurtmayı Vurmasınlar filminde ki rolü ile gönüllere taht kurmuştur.

1984 yılında Ayna isimli film ile başlayan uluslararası çalışmaları En İyi Yabancı Film dalında Oscar kazanan Umuda Yolculuk, Dunkle Schatten der Angst ve Yara ile devam etmiştir.

40’dan fazla sinema filmi ve televizyon dizisinde rol alan Sürer politik duruşu ile de dikkatleri üzerine çeken bir isimdir.

CAN CANDAN KİMDİR

1969 İstanbul doğumlu olan Can Candan, lisans öğrenimini ABD’deki Hampshire College’da tamamladıktan sonra sanatta yeterlilik derecesini yine ABD’deki Temple University’de film ve medya sanatları programından aldı. İlk video çalışması, ırk ayrımcılığı karşıtı bir boykot kampanyası için çektiği Boycott Coke (1989) adlı ajit-prop video olan Canda’’ın ilk uzun metraj belgeseli ise Almanya’daki Türk göçmenler hakkındaki Duvarlar, Mauern, Walls (2000). Candan’ın diğer uzun metraj belgesel çalışmaları, üniversite giriş sınavları hakkındaki 3 Saat (2008) ile LGBTİ+ gençlerin ebeveynlerinin deneyimlerini aktaran Benim Çocuğum (2013). Kurdish Documentary Cinema in Turkey (2016) adlı kitabın editörlüğünü Suncem Koçer’le ortaklaşa yapan Candan, docİstanbul Belgesel Çalışmaları Merkezi’nin kurucuları arasındaydı.

Haber: Gonca Atalay

Yazar
Dinozor Haber
Dinozor'un gözünden kültür, sanat ve edebiyat alanındaki güncel haberlerin editörü.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir Cevap Yazın